Bank Fond Forsikring Eiendomsmegling NettBank
Alt på ett sted
forsiden / nyheter / lokaltRelaterte saker
Fant vikingskip ved hjelp av metalldetektor
Publisert 13. juli 2000 12:01

Metalldetektor måtte til da arkeologene skulle finne restene av et skip fra tidlig vikingtid på Hundvåg. De lå spredt ut over fire tusen kvadratmeter på Husabø.

Her står arkeolog Olle Hemdorff inne i en hesteskoformet hustuft etter et uthus fra vikingtiden. De grønne platene markerer stolpehullene. Veggene har antakelig vært av torv.
Finn Rømcke og Jan Inge Haga (foto)

HUNDVÅG: - Et mareritt for arkeologer. Håper jeg aldri trenger å lete i et slikt område igjen, sier arkeolog Olle Hemdorff fra Arkeologisk museum i Rogaland til Aftenbladet.

- Arkeologene visste det hadde ligget en båt i en gravhaug på Husabø, og fant etter hvert en rekke jernnagler. Men hvor var det blitt av selve gravstedet og de sentrale deler av skipet?

- Da vi hadde funnet rester spredt ut over et område på 100x 40 meter, var vi i ferd med å gi opp. I tre uker gikk vi over området med metalldetektor. Heldigvis prøvde vi bare en gang til før vi ga helt opp, og så klarte vi å avdekke stedet der skipet var blitt plassert og den døde lagt i gravhaug, forteller Hemdorff.

Om en ukes tid avsluttes utgravingene på dette området. Arbeidet har også avdekket at det sto flere uthus eller verksteder til en gård der.

Utgravingene skal fortsette på et nabo-område, og er er ledd i en kommunedelplan. De foregår innenfor reguleringsplanen som kalles Atlanteren, og om noen år skal det bygges boliger der.

De første arkeologiske registreringer om gravhaugen med skipet fra vikingtiden, ble foretatt for 100 år siden. Konservator Helliesen registrerte i år 1900 synlige fornminner på Hundvåg.

Han noterte at de lå en haug på 20 meter i diameter og to meter høy der arkeologene begynte å grave 13. juni i år. Omkring 1910 fjernet bøndene haugen. De brukte jord og stein på jorder og som grunnlag for veibygging.

Siden har området vært endevendt i forskjellige forbindelser. Blant annet har det vært gravd ned boss der gjennom en periode på 50 60 år, så arkeologene har hatt litt av et sorteringsarbeid.

Merker etter kjølen og regelmessig plasserte nagler fra skipsbunnen er de eneste spor etter gravplassen. Gravgods som den døde må ha hatt med i graven, er foreløpig ikke funnet. Det kan ha vært fjernet av gravrøvere.

- En person som er blitt gravlagt i et 10 meter langt skip, må ha vært såpass betydningsfull at vedkommende har fått med seg gravgods i haugen, sier Hemdorff.

Skipet anslås å være fra yngre jernalder, eller tidlig vikingtid, år 700 til 900 e.Kr.


LES OGSÅ
Yngre jernalder (21. januar 2001 10:10)
I Rogaland, og Nord-Jæren spesielt, er det de siste årene gjort store viktige funn fra yngre jernalder og gjennom hele vikingtiden. Her er omtale av noen av de funnene.

TIPS EN VENN OM DENNE SAKEN
Til (epost): Fra (epost):
Kommentar


 VINN BILLETTER TIL RINGENES HERRE
I desember er Ringenes Herre tilbake på kinolerreter verden rundt. Vi skal dele ut 400 premierebilletter - en hel sal på Kino Z Stavanger. Du kan vinne to av disse!
JEG VIL HA BILLETTER

© Stavanger Aftenblad ASA, Postboks 229, 4001 Stavanger. Sjefredaktør: Tom Hetland.
Telefon: 05150 Redaksjonen er takknemlig for alle
reportasjetips.
Klikk her for å kontakte Stavanger Aftenblad - vi setter pris på alle tilbakemeldinger
aftenbladet.no/skatt
Fornavn:

Etternavn:

 hovedside
 lokalt
 sandnes
 innenriks
 utenriks
 økonomi
 monitor
 kommentar
 leder
 debatt
 været
 tv-vest

 hovedside
 Viking
 Bryne
 kampen direkte
 resultater på SMS
 tabeller
 terminlister

 hovedside
 håndball

 hovedside
 film
 filmanmeldelser
 musikk
 musikkanmeldelser
 bøker
 bokanmeldelser
 det skjer
 tv-guiden

 hovedside
 stadion-saken
 nytt konserthus?
 drapet på Bryne
 Tina-saken
 terrorkrigen
 fotogallerier
 test deg selv
 arkivet
 deadline

 hovedside
 jobb og utdanning
 hus og hage
 vi og våre
 forskning
 mat
 reiseliv
 bil og motor

 hovedside
 SMS-snadder
 nettradio.no
 virtuelle stavanger
 gitarskole
 webkamera
 ut i verden – søk
 vinn en cd

 hovedside
 aftenbladkortet
 årsberetning
 kontakt oss
 send leserbrev
 epost ansatte


Gå inn på www.sr-bank.no for å se forrige ukes vinnere.
Denne uken er det nye spørsmål og nye muligheter!Er du godt nok forsikret?

Vi gir deg svar på hva du har behov for i din nåværende livssituasjon. For kanskje er behovene dine i dag ikke de samme som da du kjøpte forsikring sist?
Klikk her