MOSS PIKESKOLE

Vogts gate 13

 

Skolen for piker fra ‘bedrestilte familier‘

 

Moss Pikeskole stod ferdig i 1889. Denne skolen var beregnet på piker fra

«bedrestilte familier» - altså jenter fra familier som mente at den vanlige

folkeskolen ikke passet for dem.

Før pikeskolen kom hadde disse jentene fått sin undervisning på privatskoler som kommunen ikke hadde noe kontroll over.

Moss sparebank tilbød kommunen penger til en kommunal pikeskole, og kommunen takket ja til tilbudet. Banken bevilget kr. 30.000,- Arkitekt var Nordan, og kommunen overtok selv byggingen under ledelse av verksbestyrer O.Hjersing og garvermester Carl Arnesen. Skolen ble tatt i bruk 1.oktober i 1889. Huset var en pen murbygning i 2 etasjer. Murerarbeidet ble utført av gråstensmurer L. Eskelund og murmestrene Gundersen og W.Bergstrøm. Treverket ble utført av av snekker J.Jensen.  I første etasje var det 4 klasserom  og gymnastikksal, og i annen etasje 3 klasserom og «Familieleilighet». I loftsetasjen var det tegnesal og 2 mindre rom. I kjelleretasjen var det 7 rom.

Hele skolen kostet kr. 39.960,-, og banken bevilget det overskytende, så hele pikeskolen ble en gave til byen.

Bestyrerinnen av den forrige private pikeskole, frøken Charlotte Dahl, fikk den 13.september i 1889 leie lokalene i den nye pikeskolen til en sum av kr. 500,- pr.år. Senere ble den summen forhøyet til kr. 750,-.

Det var 112 elever i 1889, og undervisningen ble foretatt av 2 timelærer og 7 lærerinner.

Men pikeskolen fikk en forholdsvis kort levetid, for allerede i 1898 fikk Moss Folkeskole (Skarmyra skole) overta klasserommene.

Behovet for en egen pikeskole ble borte i 90 årene, for fra 1894 kunne pikene fra pikeskolen gå på middelskolen isteden.

I 1950 årene var det undervisning i «heimstell» i lokalene.

Alle jenter i 7.klassetrinn på de forskjellige skolene i Moss kommune hadde sin undervisning i å bli en «god husmor» her.

Senere hadde skoleadministrasjonen i kommunen sine kontorer her.

  I de senere år har unge kunstnere hatt sitt tilhold her.