KANONEN FRA GAMLE BRANNSTASJONEN

Brannstasjonen på Tykkemyr

 

Brannvarslings-kanonen sto først ved Bytårnet på Skarmyra. Ble flyttet til brannstasjonen i Vogts gate, og fulgte med på flyttelasset til Tykkemyr da den nye brannstasjonen ble etablert der.

 

Fra midten av 1700 tallet og fram til ca 1810 ble det støpt kanoner og kuler på Moss Jernverk Kanonene var som regel utstyrt med den regjerende konges monogram, støpeåret og verket eller eiernes initialer. En alminnelig inskripsjon er den latinske devise ”Liberalitate optimi”(Ved den nådiges velvillige gavemildhet). Dette henspilte på privilegiet og det store lånet fra den konglige kasse.

Thomas Robert Malthus som besøkte verket i 1799 forteller i sin ”Reisedagbok fra Norge”, at det på en kanon som ble støpt i nærvær av prinsen da han reiste i Norge i 1789 sto gravert:

”Non ullo tantum tellus jactabit alumno”. (Verden vil ikke skryte så meget av noe annet produkt) En ung offiser, som ba Malthus oversette, lot til å mene at dette var å ta munnen for full.

I Moss har vi tre kanoner plassert nær sentrum : En på Bjerget , den såkalte ”Brannduren”, Den gamle Brannkanonen på brannvakta og kanonen ved Konvensjonsgården.

Byens brannvakt ble oppført på Bjerget i 1825, her var det vakt hele døgnet og det var et godt tilskudd til brannredskapen.

Den store kanonen som sto her ble flyttet til Vogts gate i 1876, da den nye brannstasjonen sto ferdig. Her ble det kun skutt med denne kanonen en eneste gang. Da sprang det så mange vinduer i nabolaget at den ble flyttet tilbake til Bjerget.

 

Sommeren 1917 kunne man lese i Moss Avis: Det har vagt opsigt at Byens gamle Brandkanon er solgt til Moss Mek. Verksted for ca. 480 kroner. Den lå som kjent på Brandvakten. Kanonen- kaldet ”Alarmkanon” er en 18 Punds kaliber på en 4-hjuls Lavett installeredesi det ene Rum med munningen vendende mot Syd.

I1890 blev til Brandvagten i Nordre Bjerg flyttet en mindre kanon som var indkjøpt og benyttet på den nye Stationen før Signalapparatene kom i stand.

 

”Slikt selger man ikke”

Etter en henstilling i en av byens aviser ble spørsmålet om salget av den gamle kanonen tatt opp til behandling i formannskapet. Et medlem foreslo at man skulle forsøke å få kjøpt den tilbake. Forslaget ble forkastet med 7 mot 2 stemmer.

Men den ble kjøpt tilbake av en gruppe privat personer som plasserte den på Skarmyrfjellet. Her sto den til 1956, da ble den flyttet til brannvakta i Vogts gate. Nå er den gamle kanonen på flyttefot igjen. Den skal sandblåses for så å bli satt opp på den nye brannvakta ved Innfartsveien.

Kanonen som er plassert ved Konvensjonsgården er støpt på Moss Jernverk i 1762. Den ble funnet av Statens havnevesen i Vardø, hvor den sammen med andre kanoner ble anvendt i den gamle kaikonstruksjonen. Løpene var blant annet fylt med betong.

I 1970 kom den gamle kanonen hjem til Moss, og fikk en fin plassering på det som engang var Moss Jernverks grunn.

 

 

Karin Behn Skjævestad.