Møte

01/04/04

MØTE 06/05/04 HER BLIR FUNNENE  FRA FREDRIKSTAD GRANSKET
Rabekk i Moss 09/04/04Dugnad Se, Edvin sin hånd, som viser dybden.2 bra funn.Blylodd, stor som en  klemmentin,og en stjerne av bronse.
 .

 
September den 19ende,var det igjen kubbtur til Fredrikstad. Denne gangen område på Katrineborg som ble skannet.18 medlemmer møtte opp. Og funnene var mange,mest av det samme som forrige  gang. Men i tilegg til det ble det funnet 2 kanonkuler. Arild Braathen fant en spenne fra middelalder som er levert til oldsaksamlingen. Bildene fra denne turen er tatt av Erik

 2 des 04  Unn Pedersen forteller om vektlodd
og vi har sett en flott samling vektlodd av  forskjellige typer og alder. Unn Pedersen er ekspert på vektlodd. Vektlodd har vært i bruk i alle tider og vi metallsøkere kan en gang i blant være heldige å finne slike
 

      

Viseformann Erik R. Johansen fortalte litt om den to dagers klubbturen som ble avholdt i  Fredrikstad helgen 1 og 2.mai. Lørdag var det 14 stk til stede, på det som var en flott dag med fantastisk vær. Det ble funnet en god del spenner, knapper, kobbermynter, samt et par sølvmynter. Mye patroner ble det (dessverre) også funnet. Søndag startet med regnvær, men 10 medlemmer hadde tatt turen også denne dagen. Det ble funnet 4 sølvmynter, flere kobbermynter, samt en god del knapper. De mest ivrige holdt på til klokken 21:00 på lørdag og til klokken 19:00 på søndag. Erik jobber med en ny tur på samme sted til høsten.

Fra Norsk Våpenhistorisk Selskap: Tor Karstensen, Karl Erik Hanevik og Paal Mevik.

Viseformann Erik åpnet møtet og ønsket Norsk Våpenhistorisk Selskap velkommen.Norsk Våpenhistorisk Selskap viste frem sin Power Point fremvisning om deres regelverk og virksomhet.  De har ca 600 medlemmer rundt om i Norge. Og en del lokallag.  Disse lag har fra 8-10 medlemmer til ca 300. De er også høringsinstans når det gjelder våpenlov.

En del av våre medlemmer hadde med seg funn og da spesielt kuler og patroner fikk myeOppmerksomhet.  Mange fine funn ble vist frem. Størmer hadde også med seg kanonkuler.  Og Arild Braathen en flott liten muskedundrer.  Rundt dette var det stor sosial aktivitet.Når møtet nærmet seg slutten informerte Erik om vår forening og om vår virksomhet da det var interesse for å få slik info.

 

galleri 36.JPG (39828 byte)galleri 35.jpg (85802 byte)galleri 34.jpg (62316 byte)

   

Hei
Vi hadde klubbtur til Bøli Vestre den 9. april.
Her møtte 28 medlemmer på en dag med flott vær.
De beste funn ble et spinnehjul i bly ( finner Asgeir Stein Pettersen) og en armring i sølv muligens fra vikingetid (finner Rune Høyby).
Ellers ble det funnet som vanlig, knapper, mynter og en del søppel. Plomben er funnet av Aage  Mulig funn fra før 1537:
Beste mynt var antakelig en 12 skilling i sølv fra 1826? Er usikker på årstallet. Tekst Erik. Bilder Aage

.

.
 
Fra Norges Metallsøkerforening stilte vi 10 mann.
Vi startet kl.10.00 og avsluttet ca kl. 16.30
 Beste myntfunn i Råde var en 8 skilling i sølv fra 1710 funnet av  Gerdt H. Liland
 Fingerbøl ble funnet av Arild braathen.
1.fingerbøl i kobberlegering antatt datering ca 1500-tallet.  Er levert direkte til oldsaksamlingen
Vekthest i kobberlegering, mest sannsynlig i bronse.  5 cm lang og veier 50g noe som i den tidens vektenhet tilsvarer 2 ører eller ¼ mark.  Antatt datering 1300-tallet og under kong Håkon den 5s tid. Er levert til fylkesarkeologen.
 Etter vår oppfatning er nå ca 70-80% av topplaget av jordet sjekket.
 Vi er glade for å redde mer av norsk historie.    Med vennlig hilsen   Erik Rønning Johansen

 


 
 

 

Fylkesarkeolog Anne Traaholt blir med . Det er selvfølgelig fristende å bare gyve løs på området,Men av hensyn til historien og sporbarhet er det nok viktig at vi kjører litt stramme linjer og litt disiplin på at alle funn skal fremvises og legges i nummererte poser og at funnstedene blir avmerket med blomsterpinner med de samme nummer og at vi ellers graver igjen hullene så det ser ok ut etter oss. Dersom de nummererte pinnene blir stående har vi en mulighet til å verifisere funnstedet i etterhånd med GPS.

Det var det Bjørn innformerte oss blant annet.   (andre bilde til høyre)

 

                       

 

 

 

 

Lørdag den 26vende april 2008, var vi på medlemstur til Pollen i Ås Kommune. Vi var over 20 fremmøtte. Det var fint vær og alle var ved friskt mot. Vi vet at historien forteller om vikingtidens godt beskyttet havn skulle ligge nettopp her. Det var i grunnen ikke vanskelig å forstå, når man så terrenget. Ganske godt beskyttet mot vær og fiender. En helt strategisk riktig valg. Men funnene svarte ikke til forventningene. Men hestesko fra middelalder var det en del av. 2 kniver,1 nyere bajonett 2 sølvringer. De enste  funnene vi setter et håp til er muligens 2 sverdknapper. (bildet helt nederst til høyre)

Les mer om Pollens historie.

 

 

 

 

 

 

 

Det var et meget interessant møte når Arild fortalte om smykker og edelstener. Vi fikk også se en meteoritt. Selv om den var liten, så var det en rar følelse å holde den i hånden. Han viste oss hvordan man tar prøver av en diamant for å se om den er ekte. Det første bildet ser man at vi følger med på alt han har lagt fra seg på bordet. Det neste bildet er en samling av norske smykkestener. Og neste er en stein som inneholder svovelkis og gull som man kan se lengst til høyre på steinen. På neste står selveste gullsmeden (oppreist) Neste er kopier av vikingtids smykker. Men de to siste bildene er romerske mynter som er funnet i tyskland der romerne ble beseiret i Teutoburger skogen.

Turen i dag var vellykket. Det var i alt 17 medlemmer til stede. Fint vær. Og fin stemning. Men veldig lite funn. Men vi har nye områder til neste gang. De beste funnene i dag var 50 øre sølv, den største bjellen av dette slaget jeg noen gang har sett. Og så var det en brosje. Et mulig vektlodd av kuletypen. Det første bildet er Trygve som holder åpningstalen. Jeg som trodde han skulle bruke stigen til andre ting. Men han hadde jo ikke med repet, så da ble jeg jo glad. Siden var det Gert sin tur. På det neste bildet gravde jeg bare på trass for å komme til bunns i saken, til slutt dukket det opp en jernring som hadde feste i et kumlokk. Til slutt en oversikt, som også kommunens mann tok bilder av. Han forsikret oss om at vi var velkommen igjen på nye områder.

 

 
         


ALBY GÅRD PÅ JELØY
 
Foto: Hovedbygningen, Alby Gård

Alby gård har en lang historie. Det er den eldste gården på Jeløy, den har røtter tilbake til tidlig vikingtid. Hovedbygningen ble gitt sin nåværende form etter en brann i 1866 og i 1963 kjøpte kommunen gården av den siste private eier, skipsreder Biørn Biørnstad. I dag leier Galleri F15 kun hovedbygningen, mens stabburet disponeres av fylkesmannen som Jeløy Naturhus og jorden forpaktes bort.

Jeløy er også et spesielt område med sin særegne natur. Søndre Jeløy landskapsvernområde ble til i 1983, og er med på å bevare det historiske preget på landskapet.

 

Start side