Fleischersgt. 23       Nyquistgården eller Groschgården

Gammelt nr. 215

 

(Kilde: Ragnar Hagens utkast til ”Arkitekturguide for Moss”)

Byggeår 1813.

Gården fungerte som byens postkontor ved postmester Gabriel Fr. Schmidt, fra 1818 til 1830. Da ble den overtatt av Nyquistfamilien som siden har eid huset i 5 generasjoner.

Huset er med sin knadde form og halvvalmtak med lite takutstikk en typisk representant for østfoldempiren. Tilbygget er kommet til senere, det mot vest har større takutspring og detaljer i sveitserstil.

Vinduene mot gata har preg av senempiren med 2-rams med 3 ruter i høyden og bredt overstykke, men et par av de eldste vinduene i sør gavlen har oppdeling i klassisk stil.

I empiren var man så opptatt av symmetri og regelmessighet at man ikke gikk av veien for å ha blindvinduer i fasaden, hvis det ikke passet med ekte vinduer i bakenforliggende rom.

Huset hadde opprinnelig en stor og flott hage, som siden er utskilt til ny bebyggelse.

Vogts gates utbygging som riksvei og husets tilstand gjorde at det lenge var sterkt riingstruet.

Riksantikvaren kunne imidlertid konstatere at det ytre panel var i forbausende bra stand- og således må ha vært av ypperlig kvalitet- så svært lite måtte skiftes ut da huset ble malt under kampanjen ”Sett farge på Moss” i 1995, etter å ha stått umalt i et halvt århundre.

 

(Kilde:”Moss som den var” av Jørgen Herman Vogt, s.140,141)

Den øvre del av Nyquistgården i ”Bakkene”, senere Fleischers gate, ble bygget i 1813, den nedre del tilbygget noe senere. Her var byens postkontor fra 1817 til 1830. Familien Nyquist har eiet og bodd i gården siden 1831.

Til Nyquistgården hørte en stor have hvor en liten bekk rant gjennom. Her var en overdådighet av prydbusker og frukttrær, og her holdtes havefrokoster kl. 6 om morgenen. Eiendommen strakte seg helt ned til Værlen i 1830-årene.

 

(Kilde: O. P. Nyquist: ”Mossiania fra eldre tider”, s.290)

Gården ble oppført av Christian  Pedersen, som samme år solgte den til Mads Ellingsen Wandem. Året etter ble gården solgt til Lars Mossenkrone Wiel, prokurator i Smålenene.

I 1817 kjøpte postmester Gabriel Fredrik Schmidt eiendommen og hadde postkontor her til sin død i 1830.

P. Nyquist kjøpte gården i 1830, og den var i familiens eie i mange år.

Det var opprinnelig en liten 2-etasjes gård med stue, kammer og kjøkken i underetasjen og sal med gjesteværelse ovenpå. Bygningen ble påbygget av P. Nyquist til sitt nåværende utseende.

Fra postmeser Schmidts tid hadde man ( i 1926) ennå den dør med en liten glugge som post ble levert gjennom.

Den store haven var opprinnelig en eneste steinrøys.