STOREBRO

Lengst nord i Kongens gate

 

Steinbroen kom i 1837. Før den var det en trebro, som markerte grensen mellom Moss by og Moss jernverk.

 

Broen over Mossefossen er meget gammel. Både denne bro, senere kalt Storebro, og de øvrige broer i Fossen har i det 18.århundret ofte vært i en meget skrøpelig forfatning, og  reparasjonsarbeidene har  til ulike tider ført til vidløftige rettsforhandlinger. Av spørsmål som byfogd Schiøth på bytinget 27.mars 1724 stiller lagretten og de øvrige tilstedeværende borgere, fremgår det at det allerede på den tid har vært uenighet om hvem som skulle vedlikeholde Store- og Lillebro. Distriktets bønder og borgerskapet hadde, inntil for få år siden, delt dette arbeidet. Bøndene hadde fått anvist nytt arbeide på landeveien. Byen har i noen år måttet gjøre alle reparasjoner, men den greier ikke å holde den i forsvarlig stand.

Høy flom og forråtnelse kunne sette de reisendes liv i fare. Dette ble altfor meget for borgerskapet alene.Almuens kjøring av ved og kull til Verket og annen ferdsel var like stor som borgerskapets, hevdet de.

Den 9.mai 1399 nevnes ” Mossæ bru”  i Dipl. Norv. 1V s.511 i forbindelse med et makeskifte mellom Ogmund Berdorssøn (Bolt),eier av Tomb og biskop Øystein. Altså er broen(e) over Mossefossen meget gamle. 

 

 Første gang man vet at Moss er nevnt i skriftlige kilder, er i 1399, da ”Morsaæe Brue” ble omtalt i  biskop Eysteins fortegnelse over gårder som tilhørte bispestolen,

I 1800 malte J.W.Edy. flere bilder fra Moss, der broene over fossen kommer tydelig fram. På maleriet ”Moss above the Bridge”(s 21) ser vi tydelig den gamle trebroen over Fossen som var grensen mellom byen og Jernverket. Broen ble ombygget til stenbro i 1837. Vannet til Jernverkets smier gikk i renne over veien i renne like ved hovedbygningen.

I 1968 ble Nymøllen eller Hvistendahls mølle ved Storebro revet, og Lillebro utvidet, idet fossen under ble lagt i rør. 

 

 En rask vandring gjennom 1200 års lokalhistorie: 1221  Kong Håkon Håkonsson jager en flokk opprørere på flukt over Jeløya. De unnslipper ved å rive ned broa over Mossefossen slik at forfølgerne måtte snu.

 

  1100- og 1200-tallet var urolige århundrer i norsk historie. Konge sto mot konge, landsdel mot landsdel. Stridighetene om kongemakten nådde imidlertid et toppunkt under kong Sverre (1177-1202), og kong Håkon Håkonssons kamp mot ribbungene må nærmest beskrives som etterdønninger. Dette er den eneste gangen vi sikkert vet at stridighetene omkring rikskongedømmet berørte Mosse-området.  Men urolighetene var nok merkbare hele tiden uten at vi har klare vitnesbyrd om det.(s.68)

 Kong Håkon jager ribbungene:

                                                        ”Aust til Varna med skipa

                                                          djerve hærkongen styrte.

                                                          Han som med gullet sløser

                                                          ribbungene ikkje sparte.

                                                          Frekke vikingflokken

                                                          på land han dreiv frå skipa.

                                                          Letfagre skjold han kløyvde

                                                          då vreid han i kamp dei tukta.”

Slik kvad Sturla Tordarson etter at kong Håkon Håkonsson (1217-1263) hadde møtt ribbungene med flåten sin i Oslofjorden sommeren 1221.(Ribbungene var en opprørsflokk som i tiden fra 1219 til 1227 hadde stor innflytelse på Østlandet.)

Da ribbungene så hvor mange skip kongen hadde, flyktet de korteste veien til land. De gikk av skipene sine ”der det heiter Jeløya”,står det i sagaen.De gikk i land  på Stalsberget, eller”Stallene” som det het den gangen, lengst sør på øya. Mennene til kong Håkon fulgte etter innover land. Men så kom de til en bro, og ”ribbungane tok henne av og kom såleis unna.(s.67).

 

Denne hendelsen er også fortalt boka til Ørnulf  Ree:”Varna skipreide”, (s.131)

”Sommeren 1221 seilte han (Håkon Håkonsson) med hertug Skule oppover Oslofjorden i spissen for en stor flåte. Da møtte han utenfor Jeløy endel av ribbungenes skip, og det kom til kamp. Ribbungene var underlegne, rømte på land og kom inn ved Stollene, det er Stalsbergene mellom Alby og Rød.

Kongen forfulgte dem ikke, men seilte videre nordover. Om natten lå han utenfor Husvik ved Drøbak og nådde neste morgen Hovedøya. Men ribbungene som var gått inn på Jeløya, fikk hjelp av bøndene og drog samme natt innover til Oslo landevegen.”

 

Kilder:

Richard Olsen: ”Fra det gamle Moss” , Jørgen Herman Vogt:”Moss som den var  , Visit MOSS 2010 ,

Leif T. Andersen :Moss bys historie frem til 1700” ,

 

Bilder kan finnes:

* I vedlegg til STRANDSITTEREN mai 2007, i heftet  Verket i Moss”, s.24 er det et bilde av Storebro ca. 1915

 

* Moss bys historie frem til 1700 : Bilde av Storebro med to kvernhus på 1700-tallet, etter tegning av Henrich August Grosch.

 

 * I vedlegg til  STRANDSITTEREN, mai 2007 , s 29  finnes en tegning av Moss Jernverk der vi ser broene fra 1800. Tegneren er William Edy.

 

* J.H. Vogt: Moss gjennom 700 år, fra Arven nr.2 2004 : Storebro over Fossen ble oppført på ny.   1837  Storebro over Fossens nordre løp ble bygget i sten.