BANKGÅRDEN

Kongens gate 15

 

På 1700-tallet lå byens største krambod her. Den ble ødelagt av brann i 1807 og 1808, men  ble gjenoppbygd. Eieren drev foruten kramboden også skipsrederi, trelasthandel, brennevinsbrenneri, tobakksfabrikk og skole for 50 barn på fabrikken. En senere eier startet ølbryggeri her. Bryggerivirksomheten opphørte i 1903. Da ble bygningen ominnredet til bank. I 1904 startet Moss Privatbank opp i lokalene og holdt på til 1927. Da overtok Moss og Opland bank A/S og drev her til 1957. I 1978 ble den vernet. Ellen og Knut Lindman mottok Moss bys byggeskikkpris i år 2000 for godt vedlikehold av ”Bankgården”.

 

Bankgården i Kongens gate 15 har en lang og fargerik historie. Fra slutten av 1700-tallet lå her på dette stedet byens største krambod. Kramboden var eid av Peter Winge. En stor gårdeier, trelasthandler og kjøpmann. Han var også stadskaptein ved Borgerkorpset.

Winge døde i 1801, og gården med krambod og tobakksfabrikk i bakgården ble solgt til Magnus Israel Tyrholm, en annen kjøpmann i Moss. Kramboden og mye av varebeholdningen forsvant i bybrannen i 1807, og resten ble ødelagt av en ny brann i 1808.

Etter brannen startet gjenoppbygningen, og Tyrholm var snart i gang med nye prosjekter.

Han hadde 12 kontorister ansatt for å drive skipsrederi, trelasthandel, brennevinsbrenneri, tobakksfabrikk og kramboden. Han holdt også skole for 50 barn ved tobakksfabrikken samtidig som han var språklærer for håndverkere og handelsmenn. I 1818 stiftet han musikkselskapet ”Polyhymnia”.

I 1826 gikk han konkurs og måtte selge alle sine eiendommer. Han døde ensom og fattig på Carl Johans Hospital i 1847, bare 66 år gammel.

 

2.juli 1825 ble det tinglyst et auksjonsskjøte til kjøpmennene Dahl og Bassøe for 4700 spd. på Kongens gate 15. Fire år senere, i 1829, kjøper Christian Heyerdahl Bassøe ut Dahls enke og blir eneeier.

Christian Heyerdahl Bassøe, som også var byens første ordfører, drev foruten kramboden også brennevinsbrenneriet i bakgården. Brennevinsproduksjonen var opptil 100 000 potter pr. år.

Men konkurransen mellom byens mange brennerier var knallhard, og Bassøe klarte ikke å konkurrere på kvalitet. Han forsøkte i stedet ølproduksjon. I 1854 etableres Heyerdahl og Larsens bryggeri, hvor Thorvald Larsen er med i driften. Bassøe klarer imidlertid ikke sine forpliktelser, og i 1855 må han selge alt han eier. Thorvald Larsen greide seg heller ikke gjennom den økonomiske krisen som hadde rammet Moss. Etter noen år med store pengeproblemer, solgte han i1859 gården til Carsten Smith.

 

Smith fikk etter hvert også andre interessert i bryggeridriften. Og interessent-selskapet Moss Bryggeri ble dannet. Dette bryggeriet var i virksomhet i Kongens gate 15 fram til 1903. Da fusjonerte det med Victoria Bryggeri i Storgaten (nå Henrich Gerners gate 6). Dette nye bryggeriet, ”De Forenede Bryggerier A/S", hadde tilhold i Storgaten. Kongens gate 15 ble solgt til Moss Privatbank. Gården ble ombygd og innredet etter tegninger av arkitekt Ole Andreas Sverre.

 

I oktober1904 kunne man lese i Moss Avis:¨

”Moss Privatbank tok igaar i Brug sine nye Lokaler som er reist paa den gamle Bryggerikjelders Mure. Huset avgiver saavel utvendig som innvendig et glimrende Bevis paa Arkitekt Sverres Evne til at gjøre noget ut av en ubekvem Materie. Han har holdt Stilen i en naturlig og effektfuldt Blanding av Empire og Ludvig den 16de, hvilket bringer i behagelig erindring de beste og ærbødigste Bygningstradisjoner i denne Del av Smaalenene.”

Midt på bygningens fasade mot Vincents Buddes Plass henger det et merke, skåret i tre og malt .Dette merket har sitt utgangspunkt i ”Moss Bys Siegel” gravert av David Aron Jacobsen i 1786. Merket i en noe forenklet utgave fantes også på bankens vekselblanketter. Det fikk antagelig sin nåværende plassering i forbindelse med fasadeendringen i 1904.

Moss Privatbank holdt til her til den i 1927 måtte innstille sine betalinger.

 

Gården ble da kjøpt av Hans Steen Flemming, og har siden vært i familiens eie. Moss og Oplands Bank A/S overtok lokalene etter Moss Privatbank. Her holdt banken til fram til1957, da flyttet den over gaten til Dronningens gate 1. I 1961 ble Moss og Oplands Bank A/S til Kredittkassen, senere til K-Bank og i dag heter den Nordea.

Nåværende eiere, Ellen og Knut Lindman, har gjennom årene foretatt betydelige restaureringer av denne vakre bygningen. Den gamle ”Bankgården” er en pryd for byen vår, og i 1978 ble den vernet.

Ellen og Knut Lindman mottok Moss bys byggeskikkpris i år 2000 for godt vedlikehold av ”Bankgården”.